Hari ini saya tidak ke mana-mana. Saya ni jenis tak suka duduk diam. Ada je benda yang saya nak buat. So, hari ini saya mem-eksperimen happy food untuk family saya. Menu untuk minum petang tadi saya buatkan pandan emulco muffin mempandangkan bahan-bahan nya sedia ada dalam fridge. Resepi ini actually sangat2 simple cuma kena alert dengan cara memproses adunan.. Kadang-kadang hasilnya keras, bantat atau memjadi seperti bingka.. Tau ape itu bingka? orang kampung saya panggil bengkang.. hihi
Jom memtelan air liur bersama-sama.. hakhak
muffin di atas untuk en. husband, saya, dan yang kecil untuk elin dan the last one untuk baby dalam perut saya hehe
Bahan-bahan:
90g butter
70g gula kastor
1 biji telur
40ml susu segar
2 titik esen vanilla
110g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil pandan emulco
Cara-cara:
muffin di atas untuk en. husband, saya, dan yang kecil untuk elin dan the last one untuk baby dalam perut saya hehe
Bahan-bahan:
90g butter
70g gula kastor
1 biji telur
40ml susu segar
2 titik esen vanilla
110g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil pandan emulco
Cara-cara:
- Pukul butter sehingga lembut. Kemudian, masukkan gula dan pukul sehingga berwarna putih.
- Dalam mangkuk lain, pukul telur dengan garpu. Tak perlu kembang
- Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan 1 dan pukul sehingga sebati. Kemudian, masukkan esen vanilla. Pukul lagi.
- Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder ke dalam no 3 sedikit demi sedikit sebanyak 3x berselang seli dengan susu segar sambil dikacau sebati.
- Masukkan pandan emulco
- Isikan ke dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit pada suhu 180'c
No comments:
Post a Comment